Säsongen för däckbyte är här – då kan det var dags för att byta bromsbelägg

Att byta bilens däck är en nödvändig uppgift som måste göras två gånger per år. Det är dock viktigt att komma ihåg att du även bör kontrollera bilens bromsar vid denna tidpunkt – och det är faktiskt inte så svårt som man skulle kunna tro. Att byta bromsbelägg på bilen kan göras med några enkla verktyg, och det finns ingen anledning att lämna uppgiften till en mekaniker.

På hemsidan Mekster.se hittar du bromsbelägg som passar just din bil – fyll bara i ditt regnummer så tar de fram vilka belägg som behövs. Snabbt och enkelt! Så passa på att kontrollera både dina däck och bromsar när du ändå håller på, så är du säker på att allt fungerar som det ska när vinterväglagen kommer.

Bromsarna är en viktig del av bilen som måste kontrolleras regelbundet. Om du inte byter däck på bilen vid rätt tidpunkt kan det leda till att bromsarna inte fungerar som de ska, vilket kan vara livsfarligt.

Dessutom kan det bli dyrare att byta bromsbelägg om du väntar för länge. Så passa på att kontrollera både dina däck och bromsar när du ändå håller på, så är du säker på att allt fungerar som det ska när vinterväglagen kommer

Kom ihåg – säkerhet först!

Vanliga frågor om bromsbelägg

Varför är det viktigt att byta min bils bromsbelägg regelbundet?

Bromsbelägg är en viktig del av din bils bromssystem, och om de inte byts ut regelbundet kan de bli slitna och leda till att bromsarna slutar fungera. Detta kan vara farligt för både dig och andra förare på vägen.

Hur ofta ska jag byta bromsbeläggen på min bil?

Bromsbelägg måste bytas ut när de blir slitna, och det är vanligtvis dags att byta bromsskivor efter 8 000 till 12 000 mil. Dock kan det finnas en del variationer från olika biltillverkare, så kolla alltid i din bruksanvisning för mer exakta rekommendationer.

Hur vet jag om bromsbeläggen på min bil behöver bytas?

Det finns några olika tecken på att det är dags att byta bromsbelägg, inklusive buller och vibrationer när du bromsar, svårigheter att bromsa ordentligt samt en konstant svag lukt av bromsar. Om du ser ett av dessa tecken, kontakta en mekaniker för en kontroll.

Hur lång tid tar det vanligen att byta ut bromsbelägg?

Att byta bromsbelägg tar vanligen inte mer än en timme, även för icke-professionella mekaniker.

Hur mycket kostar det att byta bromsbelägg?

Priserna varierar beroende på bilmodell och typ av bromsbelägg, men du kan räkna med att betala mellan 200 och 800 kr per sats. Kom ihåg att det är alltid är bättre att byta bromsbelägg innan de är helt slut, så du bör kontrollera dem regelbundet för att se till att du byter dem i tid.