Hem

4 tips för en optimerad planlösning

Den öppna planlösningen har länge varit målbilden i skapandet av ett nytt hem. Den största anledningen till det beror troligtvis på att den ger en känsla av rymd samtidigt som ljuset tillåts flöda fritt i rummet. Däremot kan den öppna planlösningen bidra till en del svårigheter, både när det gäller möblering och en känsla av avskildhet. Här hittar du 4 tips på hur du optimerar din planlösning på bästa sätt!

Planera för framtida behov

Felet många gör när de planerar för ett nytt hem är att enbart se till de behov som finns just nu, och glömmer därför av att se över möjligheterna till att eventuellt skapa fler rum om familjen skulle bli större. Se över frågor som; Hur många rum behöver ni? Finns det möjlighet att dela av och skapa nya rum av de redan befintliga rummen? Försök att identifiera framtida behov för att undvika problem framöver.

En smart placering av rummen

De olika planlösningarna har förändrats mycket genom åren och idag ligger oftast fokus på att försöka förenkla och effektivisera flödet i hemmet. Detta gör du enklast genom att planera placeringen av de olika rummen. Ligger matrumsdelen rätt placerad i förhållande till köket? Hur många badrum behövs baserat på antal personer i bostaden? En annan viktig aspekt att ta hänsyn till är störande ljud från exempelvis en tvättstuga. Det ultimata är att planera din planritning så att du inte placerar ett sovrum i anslutning till tvättstuga eller kök. En grundlig planering kring detta hjälper dig att förenkla vardagslivet avsevärt.

Dela av med en glasvägg

Behovet av en vägg att möblera mot kan skapa svårigheter med den öppna planlösningen, och därför kan en glasvägg med dörr vara ett bra alternativ. Det finns idag flera olika varianter av glasväggar att välja mellan, men Stolt Smide & Design erbjuder en stålkonstruerad glasvägg som är möjlig att tillverka helt efter dina mått och önskemål. Glasväggen bevarar känslan av en öppen planlösning samtidigt som du får en mer avgränsat rum med bevarat ljusinsläpp. Dessutom får du en ny vägg att möblera mot samtidigt som rummet får en ny känsla av avskildhet.

Skapa en helhetskänsla

Ett trivsamt hem brukar oftast beskrivas utifrån en röd tråd, både när det gäller flödet i rummen, men även när det kommer till heminredningen. Ett tips är därför att se över behovet av förvaring och möblemang redan vid planeringsstadiet av planritningen. Ha som målsättning att allt ska ha sin plats i ditt kommande hem så undviker du oväntade överraskningar framöver.