Banker

banker i mobilen

I Sverige är det Riksbanken som är Sveriges centralbank. Det finns även 34 ytterligare banker som är registrerade som affärsbanker. Nedan är en lista på de svenska affärsbankerna baserat på antal anställda.

De flesta av affärsbankerna erbjuder tjänster till både privatpersoner och företag. De flesta har välutvecklade nätbanker som är enkla och användarvänliga. Under de senaste åren har bankerna minskat antal kontor i takt med den tekniska utvecklingen. Detta har över tid bidragit till högre krav på bankernas plattformar och det är flertalet av de som även har utvecklat appar för iPhone och Android.

Vilken bank ska man välja beror på vad du är ute efter. Om du bara vill ha ett lönekonto för din vardagsekonomi och för att betala räkningar så spelar det oftast inte en så stor roll vilken av alla banker du väljer. Det är när du är intresserad av ytterligare tjänster såsom lån, sparande, försäkringar och pension som valet blir viktigare. Det som slutligen får avgöra vilken bank du till sist väljer brukar alltså beror på hur din ekonomiska situation ser ut.

Samla ditt engagemang hos en bank

Om du har flera lån brukar det löna sig att samla lånen hos en bank. Inte bara för att du får en bättre överblick utan även för att du faktiskt ofta kan spara pengar i lägre månadskostnad om du har ett stort lån istället för små. Ibland kan det krävas av olika banker att du ska slå ihop lånen hos en bank. När du samlar ihop ditt engagemang hos en bank kan du ofta förhandla dig till bättre villkor på andra tjänster. Om du inte lyckas förhandla till dig ett bra helhetserbjudande är alternativet att ha respektive del hos den banken som ger dig det bästa erbjudande på respektive del. Det gör inget att man sprider ut sina skurar om det innebär en bättre situation för dig.

Bankman och personlig kontakt

De allra flesta behöver inte ha en bankman och personlig kontakt med banken. Det räcker oftast gått och väl att använda internettjänster och att kunna ringa till banken och prata med den bankman som är först tillgänglig via telefon. Det finns ofta även möjligheter att besöka valfritt kontor och prata med kundtjänst där utan att man har en personlig bankman. Allt fler banker har minskat på personlig bankmän och erbjuder en personlig kontakt via telefon. Men om du har en ekonomi av mor komplex karaktär och har större behov av vägledning och större affärer med banken bör du överväga ett lokalt bankkontor och en personlig bankman som du kan lita på.

banker

Kostnad och avgifter på banktjänster

Det finns inga lagar om hur mycket betalt en bank får ta för sina tjänster vilket innebär att kostnader och avgifter mellan olika banker skiljer sig åt. Det innebär att det blir konkurrens mellan banker och de försöker ofta få in nya kunder med olika kampanjer och erbjudanden. Det är vanligt att banker paketerar vissa tjänster och erbjuder flera tjänster till paketpris. Ofta utgör en betaltjänst en väsentlig del av dessa paketlösningar. Det kan handla om att det ingår kreditkort, bankkort och kostnadsfri rådgivning löpande. Vissa banker har dessutom olika förmåner och nivåer för kunder där olika tjänster ingår och där det oftast är billigare att teckna ett paketpris än att köpa respektive tjänst var för sig. Det är alltid du som avgör om tjänsten är prisvärd för dig.

Alla priser som banken tillämpar på sina tjänster ska finnas lätt tillgängliga. På konsumenternas.se finns det en avgiftsjämförelse över olika banktjänster. En viktig förutsättning som är bra för dig att känna till är att för att banken ska kunna ta ut en avgift för en tjänst så måste du ha fått veta om avgiften i förväg. Denna information till konsumenter kan lämnas till exempel i kontoavtalet eller i en prislista.

Hur gör man för att byta bank

Det ska vara enkelt att byta bank för dina vardagstjänster såsom lönekonto och betalningar. Detta brukar normalt inte ta mer än några dagar om den nya banken får alla uppgifter som den behöver. Du vänder dig alltid till den bank som du vill byta till och det är din nya bank som ser till att dina konton och de tjänster som du har hos den gamla banken avslutas. Det är din nya banken som skickar i uppdrag till in gamla bank att de pengar som du har på kontona hos den gamla banken förs över. Din nya bank tar oftast inte ut någon avgift för att göra själva bankbytet. I vissa fall kan den nya banken till och med kompensera för eventuella flyttavgifter som din gamla bank tar ut. Det är framförallt en viss kostnad relaterat till flytt av pensionssparande som du bör vara medveten om. Om du är osäker ta kontakt med din gamla bank och begär att få en fullständig information om kostnaderna för att flytta dina engagemang.

Lista på Sveriges affärsbanker

BankerAntal kontorAntal anställda
Swedbank4198 659
Nordea3388 233
SEB1827 276
Handelsbanken4617 177
Forex Bank61468
Carnegie Investment Bank3385
Kaupthing Bank Sverige3317
Ikano Bank1252
ICA Banken2234
HQ Bank8223
Nordnet Bank1223
Färs & Frosta Sparbank17212
Volvofinans Bank1198
Swedbank Sjuhärad11185
Resurs Bank1178
Avanza1174
Sparbanken Gripen13165
Skandiabanken1137
Varbergs Sparbank8129
Erik Penser Bankaktiebolag1125
Länsförsäkringar Bank110121
Eskilstuna Rekarne Sparbank3108
Sparbanken Skaraborg6101
EFG Bank484
Bergslagens Sparbank867
Sparbanken Lidköping263
Tjustbygdens Sparbank361
Ölands Bank556
MedMera Bank153
Sparbanken Eken642
Sparbanken Göinge426
Vimmerby Sparbank123
Bank2119