A low-angle shot of a departure board at an airport

7 saker att tänka på när man flyttar utomlands

Att flytta utomlands kan vara en spännande tid, men det är viktigt att komma ihåg att det finns många saker att tänka på innan du tar steget. Från att hitta ett jobb till att anpassa sig till den nya kulturen – här är sju saker du måste tänka på innan du flyttar utomlands.

  1. Att hitta ett jobb: En av de viktigaste sakerna att tänka på när du flyttar utomlands är att hitta ett jobb. Se till att du undersöker arbetsmarknaden i ditt valda land och har en plan för hur du ska försörja dig ekonomiskt. Här kanske dina svenska kontakter komma till hjälp. Svenskar är ett resande folk och på många ställen finns det till och med svenskar som har startat eget företag för att hjälpa till att rekrytera svenskar.
  2. Att lära sig språket: Ett annat viktigt övervägande är om du kommer att kunna lära dig det lokala språket eller inte. Även om du inte planerar att bli flytande är det viktigt att åtminstone kunna kommunicera grundläggande behov.
  3. Anpassning till kulturen: Kulturkrockar är verkliga och kan vara en stor utmaning när du flyttar till ett nytt land. Var beredd på att saker och ting kommer att vara annorlunda än vad du är van vid och ta dig tid att lära dig mer om de lokala sederna och traditionerna.
  4. Hantera hemlängtan: Det är normalt att känna hemlängtan när man flyttar till en ny plats, men det finns sätt att hantera det. Håll kontakten med vänner och familj hemma, skaffa nya vänner i din nya stad och fokusera på de positiva aspekterna av din flytt.
  5. Hantera din ekonomi: Ett annat viktigt övervägande är hur du ska hantera din ekonomi i ett nytt land. Se till att du har en budget och håller dig till den, undersök levnadskostnaderna i det land du valt och ta reda på om det finns något ekonomiskt stöd som du kan få.
  6. Hantera pappersarbete: Att flytta utomlands kan innebära mycket pappersarbete, från visum till arbetstillstånd och ansökningar om uppehållstillstånd. Allt ifrån att rodda och hantera flytten. Var beredd på detta och se till att du har alla nödvändiga dokument i ordning innan du åker.
  7. Håll dig frisk: Kom ihåg att ta hand om din hälsa när du flyttar till ett nytt land. Skaffa en reseförsäkring, undersök lokala sjukhus och kliniker och se till att du är uppdaterad på dina vaccinationer.

Gör det enkelt för dig själv och underlätta genom att anlita exempelvis en flyttfirma som ombesörjer de mest praktiska delarna vid flytten. På många håll har svenska flyttfirmor även täckning och hjälper till att flytta till ett annat land. Ett exempel på det är Grabbarna Flytt som länge haft verksamhet i Sverige och som även har etablerat sin verksamhet i Finland.

Vanliga frågor och saker att tänka på när du flyttar utomlands:

Hur hittar jag ett jobb i ett nytt land?

Det finns många sätt att hitta ett jobb i ett nytt land. Du kan undersöka arbetsmarknaden i ditt valda land och ha en plan för hur du ska försörja dig ekonomiskt. Ett annat alternativ är att söka jobb på nätet eller via arbetsförmedlingar.

Vad händer om jag inte kan lära mig språket?

Även om du inte planerar att bli flytande är det viktigt att kunna kommunicera grundläggande behov när du flyttar till ett nytt land. Det finns många kurser för språkinlärning, både på nätet och på plats. Du kan också få hjälp av vänner och familjemedlemmar som är bekanta med språket eller av lokalbefolkningen som är villiga att lära dig.

Hur anpassar jag mig till kulturen?

Kulturkrockar är verkliga och kan vara en stor utmaning när du flyttar till ett nytt land. Var beredd på att saker och ting kommer att vara annorlunda än vad du är van vid och ta dig tid att lära dig om lokala seder och traditioner. Försök att delta i kulturella evenemang och prata med lokalbefolkningen när det är möjligt.

Hur hanterar jag hemlängtan?

Det är normalt att känna hemlängtan när man flyttar till ett annat land , särskilt i början. Det finns dock sätt att hantera det. Håll kontakten med vänner och familj hemma, skaffa nya vänner på din nya plats och försök att fokusera på de positiva aspekterna av din flytt.

Hur hanterar jag min ekonomi?

Ett annat viktigt övervägande är hur du ska hantera din ekonomi i ett nytt land. Se till att du har  en budget och håller dig till den, undersök levnadskostnaderna i det land du valt och ta reda på om det finns något ekonomiskt stöd som du kan få.

Hur ska jag hantera allt pappersarbete?

Att flytta utomlands kan innebära mycket pappersarbete, från visum till arbetstillstånd och ansökningar om uppehållstillstånd. Var beredd på detta och se till att du har alla nödvändiga dokument i ordning innan du åker.

Hur ska jag hålla mig frisk?

Kom ihåg att ta hand om din hälsa när du flyttar till ett nytt land. Skaffa en reseförsäkring, undersök lokala sjukhus och kliniker och se till att du är uppdaterad på dina vaccinationer.